michiel de ruijter

Michiel trouwde op 16 december met zijn grote liefde en heeft dus van heel dichtbij meegemaakt wat het is om te trouwen. Door die ervaring wist hij ook zeker dat hij andere mensen net zo’n mooie dag wil bezorgen, vol mooie, warme, emotionele en liefdevolle anekdotes. Die puzzel viel toen pas op zijn plaats, terwijl hij eigenlijk al enorm lang zichzelf aan het voorbereiden is op een leven als ceremoniespreker.

Hij is in 1982 in het Brabantse Mierlo geboren, woonde het grootste deel van zijn leven in het naastgelegen dorp Geldrop en verhuisde op zijn 18e naar Utrecht om psychologie te gaan studeren. Hij was altijd al geïnteresseerd in mensen en kon goed luisteren en dat wilde hij combineren in zijn baan. Na twee jaar vertrok hij in 2005 naar Spanje om daar een half jaar te werken en een nieuwe taal te leren. Van dat laatste kwam niet veel terecht, maar dat was wel het moment waarop hij zijn eerste stappen zette in het schrijven van verhalen. Eigenlijk was hij een van de eerste bloggers, nog voordat bloggen bekend was.

De studie psychologie werd het niet meer helemaal, maar de interesse voor mensen en het schrijven bleef en dus besloot hij om journalistiek te gaan studeren. In sneltreinvaart schoot hij door zijn studie en kon aan het werk bij het Eindhovens Dagblad. Daar leerde hij pas echt goed interviewen en schrijven, maar dat nieuwsjagen was toch ook niet helemaal zijn ding, want hij vond het mooier om leuke verhalen te schrijven. Hij beschreef liever de passie van iemand die 40 jaar lang bij de bijenvereniging zat, dan over louche deals of ongelukken.

Na 4 jaar maakte hij een overstap naar de wereld van de PR als tekstschrijver. In de PR ga je eerder uit van het positieve dan van het negatieve en dat was precies wat hij zocht. Zo is hij elke dag bezig met het interviewen van mensen over hun vakgebied om er als ghostwriter een verhaal van te maken. Dat betekent dat hij zich snel moet onderdompelen in de wereld van zijn gesprekspartner, zodat hij namens hem een zo goed mogelijk verhaal van kan schrijven. In zijn baan kreeg hij ook de mogelijkheid om trainingen te volgen in het schrijven van speeches en in het presenteren ervan.

Als je het zo op een rijtje zet, is het dus eigenlijk best heel logisch dat Michiel ceremoniespreker wil worden. Het gaat om het interviewen van mensen, het gaat om het opschrijven van dat verhaal, het gaat dus ook om luisteren het gaat om de liefde en dus is dat positief en het gaat om dat verhaal zo goed mogelijk vertellen. Alle elementen waar Michiel zich al jaren mee bezig heeft gehouden, worden nu gecombineerd in deze ene functie. Een betere voorbereiding is er dus eigenlijk bijna niet mogelijk. Zo leverde zijn eigen huwelijk niet alleen een mooie dag op, maar ook meteen een nieuwe roeping.

Hij is klaar om die roeping te gebruiken voor jullie speciale dag.