foto (9)

Symbolen en rituelen kunnen een ceremonie meer betekenis geven. Iets persoonlijks, iets origineels, iets wat voor júllie waarde heeft.

Blikjes achter een auto binden, witte rijst gooien, duiven oplaten kennen we over het algemeen allemaal. Kennen jullie onderstaande voorbeelden ook?

KAARS GIETEN

Samen de (trouw) kaars gieten tijdens de ceremonie. De gasten leveren ook een bijdrage: zij gooien een hartje van kaarsvet in de mal. Het bruidspaar gooit de paraffine erover heen. Na een uur is de kaars uitgehard. De hartjes lichten op wanneer de kaars aangaat.

ZANDRITUEEL

Een ander symbolisch gebaar is het zandritueel. Zand is zo’n aards product dat het heel basaal iets bijzonders kan toevoegen in je ceremonie.

Op een geschikt moment tijdens de ceremonie strooien jullie tegelijkertijd gekleurd zand in een vaas, bijvoorbeeld net voor de huwelijksvoltrekking. Dan hebben jullie eerst de symbolische verbinding en daarna de officiële verbintenis. Het levert een bijzonder moment op tijdens de trouwceremonie en meteen een tastbaar resultaat om mee naar huis te nemen als blijvende herinnering. Als er kinderen bij zijn, is het mooi hen te betrekken bij de trouwceremonie. Alle gezinsleden strooien met elk een eigen kleur zand in een vaas, wat natuurlijk een prachtig symbool is.

LAS UVAS DE LA SUERTE

Een originele afsluiting van de trouwceremonie: ‘Las Uvas de la Suerte’ (‘druiven voor geluk’), wat een Spaans gebruik is. Iedereen krijgt een schaaltje met twaalf druiven. Elke 5 seconden eet iedereen tegelijkertijd een druifje. Na een minuut heeft iedereen alle druifjes op en brengt het ritueel geluk en voorspoed. Oorspronkelijk werd dit ritueel bij de jaarwisseling ingezet: het bracht geluk in het nieuwe jaar. Op je trouwdag brengt dit geluk en voorspoed in je huwelijk.

Met dit laatste voorbeeld wil ik laten zien dat van elk ritueel een symbolisch gebaar te maken is voor je ceremonie. Is een speciaal land voor jullie belangrijk omdat jullie daar samen op vakantie zijn geweest, gewoond hebben of naar toe willen op huwelijksreis? Kijk eens op internet naar de cultuur van dat land en neem een gebruik uit de betreffende cultuur.

HAND IN HAND

Laat de gasten eens de hand van iemand vastpakken bij de afsluiting van de ceremonie. Dat hoeft dus niet van je eigen man of vrouw te zijn (mag wel). Het geeft voor iedereen een gevoel van verbondenheid en zal de rest van de dag doorwerken.

TIJDCAPSULE

Bedenk waar jullie over 10 jaar staan. Vertel het niet tegen elkaar, schrijf het op en doe het in de tijdcapsule. Laat jullie gasten ook meedoen. Laat ze jullie vertellen waar jullie over 10 jaar staan, dat levert na tien jaar heel verrassende momenten op.

FINGERPRINTTREE

Een kale boom die door alle gasten gevuld wordt met blaadjes; de vingerafdrukken van iedereen. Tijdens de ceremonie mogen alvast de belangrijkste gasten; tijdens de borrel daarna mag iedereen aansluiten.

fingerprint tree 2

Geef een reactie